Guvernul plătește șomajul tehnic: cine-s angajații care beneficiază, de fapt, de această măsură

de: Ciprian Ioana
19 03. 2020

Guvernul a anunțat mai multe măsuri pentru sprijinirea economiei în timpul pandemiei de coronavirus. Printre ele se numără și plata șomajului tehnic. Numai că nu e pentru toată lumea.

Guvernul a avut miercuri după-amiază o ședință-maraton. Miniștrii Cabinetului Orban s-au reunit pentru a găsi soluții de sprijin pentru companiile afectate de coronavirus. Multe dintre ele (industria HoReCa, spre exemplu) stau închise în această perioadă.

Alte companii mai mari precum Ford și Dacia și-au trimis angajații în șomaj tehnic. De altfel, ca primă măsură pentru supraviețuire pe timpul pandemiei, companiile mai mari au apelat la această măsură. Dacă situația nu revine la normal, atunci următoarea măsură – una radicală – ar putea fi suspendarea contractelor sau chiar concedierea angajaților.

Guvernul a decis, așadar, să intervină și să vină cu un pachet de măsuri pentru a ajuta companiile și angajații să treacă cu bine peste această criză.

Care-s companiile care beneficiază de decontarea șomajului tehnic

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi dimineață, că ajutorul financiar din partea statului vine pe două paliere. Pe de-o parte, sunt companiile afectate direct de măsurile luate de Guvern, adică cele care au fost obligate să închidă în această perioadă. Intră aici hotelurile, restaurantele, cafenelele și spațiile de evenimente.

Și-au suspendat forțat activitatea din cauza coronavirus și dacă iau decizia de a-și trimite angajații în șomaj tehnic, atunci pot beneficia de sprijinul Guvernului.

Celelalte sunt companii precum Ford și Dacia, care au fost forțate de consecințe să-și trimită angajații acasă în șomaj tehnic.

Dacă aceste companii nu-și pot plăti angajații, atunci pot primi ajutor din partea statului, dar numai dacă fac dovada că veniturile le-au scăzut cu 25%. Nu e clar aici perioada luată în calcul de Guvern, din moment ce ea nu a fost menționată.

Dacia și Ford, spre exemplu, au oprit producția până pe 5 aprilie, dar nimeni nu poate afirma că această măsura nu va fi prelungită. Joi dimineață, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, vorbea despre faptul că statul poate asigura plata șomajului tehnic pentru o perioadă de până la două luni: o perioadă de 30 de zile, cât ține starea de urgență, și încă 30 de zile dacă e cazul. Încă o prelungire peste această perioadă ar deveni problematică.

Statul pune umărul

În privința plății șomajului tehnic, există niște condiții. Cu alte cuvinte, nu toate companiile (angajații lor, în fapt) vor beneficia de măsura Guvernului. Decizia de a plăti de la bugetul Ministerului Muncii șomajul tehnic a fost gândită doar pentru salariații cu venituri relativ mici.

Astfel, decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația pentru șomaj tehnic sub care nu se poate coborî, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Și aici ar fi de menționat un calcul: salariul mediu brut în România e undeva la 5.400 de lei acum. Mai exact – 5.429 de lei. Asta înseamnă că statul va deconta cel mult 4.071 de lei pentru fiecare angajat aflat în această situație. Sigur, e o gură de oxigen pentru companii, dar nu e clar nici care va fi impactul economic, din moment ce numărul celor care vor intra în șomaj tehnic nu e cunoscut deocamdată.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, estima un număr de la până la un milion de salariați care ar urma să intre în șomaj tehnic.

„Am avut și varianta de a susține plata salariului, dar am fi instituit obligația acestor angajați de a merge la muncă. Am considerat că e mai utilă măsura de a plăti acest șomaj tehnic pentru a sta acasă”, a spus premierul Ludovic Orban.